Američki podpredsjednik Pence podržava Tajvan

Američki podpredsjednik Pence podržava Tajvan21. listopad 2018.

Tajvansko Ministarstvo vanjskih poslova zahvalilo je u ime građana Tajvana i vlade američkom podpredsjedniku Mikeu Penceu zbog riječi podrške koje je uputio na Institutu Hudson u Washingtonu. Pence je pohvalio demokratski razvoj Tajvana i potvrdio predanost Sjedinjenih Država Zakonu o posebnim odnosima s Tajvanom. Također se osvrnuo na kinesku kampanju zastrašivanja Tajvana i prijetnje koje Kina predstavlja statusu quo i regionalnom miru.

Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo kako riječi američkog podpredsjednika demonstriraju moralnu snagu američke vlade u kontinuiranoj podršci Tajvana u međunarodnoj areni uz istovremeno pozorno motrenje stanja u Tajvanskom tjesnacu i izazova u Indo-pacifičkoj regiji. Tajvan je spreman i sposoban igrati ključnu ulogu u podržavanju američke indo-pacifičke strategije, poručilo je Ministarstvo vanjskih poslova, dodavši da su principi strateškog koncepta – promoviranje slobodne i poštene trgovine te međunarodnog poretka temeljenog na pravilima – u skladu s vladinom politikom.

Kao nacija koja drži do slobode, demokracije, ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava, Tajvan je pripravan raditi s partnerima koji drže do tih vrijednosti kako bi promovirao mir, stabilnost i prosperitet diljem regije u korist sviju.