Apache helikopteri čuvaju tajvansko nebo

Apache helikopteri čuvaju tajvansko nebo18. srpanj 2018.

Tajvan je u službenu uporabu uveo eskadrilu AH-64E Apache helikoptera koji će ojačati obrambene sposobnosti tajvanskih oružanih snaga. Napredno naoružanje vojsci će dati povjerenje i snagu u izvršavanju njezine osnovne zadaće, rekla je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen, naglasivši ipak da su muškarci i žene u uniformi srce i duša tajvanskog borbenog duha.

Ta moćna kombinacija predstavlja još jednu strijelu u tobolcu Ministarstva obrane i daje pravi obol novoj strategiji temeljenoj na odvažnom otporu i višestrukom odvraćanju, rekla je Tsai. Prema navodima tajvanske predsjednice, njezina vlada je potpuno posvećena ubrzavanju procesa nabave svih programa obuke kako bi se eskadron kojim upravlja Zapovjedništvo zrakoplovnih snaga i specijalnih postrojbi razvio u jedan od najboljih na svijetu. Iako je bilo potrebno pet godina da bi američki helikopteri ušli u službenu uporabu otkako su prvi od njih došli na Tajvan u studenom 2013., Tsai je izjavila da je vrijedilo čekati. To je vrijeme iskorišteno kako bi se provela intenzivna obuka pilota i pratećeg osoblja te uspostavila potrebna infrastruktura i logističke usluge.

Tajvan je od Sjedinjenih Država kupio 30 Apache helikoptera kao dio 6,43 milijarde dolara vrijednog obrambenog ugovora sklopljenog u listopadu 2008. U međuvremenu, jedan je helikopter izgubljen tijekom leta obuke 2014. Ostala oprema u sklopu paketa uključuje rezervne dijelove, protu-brodske projektile Harpoon, protu-tenkovske raketne sustave Javelin i projektile Patriot.