Diplomatski saveznici podržali Tajvan u Ujedinjenim narodima

Diplomatski saveznici podržali Tajvan u Ujedinjenim narodima10. listopad 2018.

Diplomatski saveznici Tajvana podržali su njegovo sudjelovanje unutar sustava Ujedinjenih naroda na 73. zasjedanju Opće skupštine održane početkom listopada u New Yorku. Tijekom debate čelnici i predstavnici država Belize, Kraljevstva eSwatini (bivši Svazi), Kiribati, Maršalovi otoci, Nauru, Palau, Paragvaj, Solomonski otoci, Sveti Kristofor i Nevis, Sveta Lucija, Tuvalu i Sveti Vincent i Grenadini podržali su sudjelovanje Tajvana u specijaliziranim agencijama Ujedinjenih naroda.

Predsjednik Paragvaja Mario Abdo Benitez je rekao da njegova država podržava legitimne zahtjeve Tajvana da bude uključen u sustav Ujedinjenih naroda jer može značajno pridonijeti radu te globalne institucije. Predsjednica Maršalovih otoka Hilda C. Heine je istaknula da se isključenje 23 milijuna ljudi iz UN-a mora napokon riješiti, dodavši da blokiranje Tajvana s obzirom na njegovu učinkovitost glede UN-ovih ciljeva ne služi nikome.

Ostali su državnici također naglasili važnost Tajvana u radu Ujedinjenih naroda i pohvalili njegovo sudjelovanje u nizu područja poput poljoprivrede, zdravstva, obnovljive energije i tehnologije.