Europski parlament podržava Tajvan

Europski parlament podržava Tajvan20. rujan 2018.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova zahvalilo je Europskom parlamentu na usvajanju izvještaja o europsko-kineskim odnosima u kojemu se Peking poziva na okončanje vojnog zastrašivanja, a Tajvanu se daje međunarodna podrška u sudjelovanju u međunarodnim tijelima. Izvještaj je potvrdio podršku Europskog parlamenta sudjelovanju Tajvana u međunarodnim tijelima uključujući Međunarodnu organizaciju za civilno zrakoplovstvo i Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Također je potvrđena podrška sporazumu o bilateralnim investicijama između Tajvana i Europske unije.

Ističući različite modele političkog razvoja Tajvana i Kine, s višestranačkom demokracijom s jedne i rastućeg autoritarnog režima s druge strane, izvještaj također poziva EU i njegove članice da učine sve što je u njihovoj moći kako bi utjecale na Peking da se suzdrži od daljnjih vojnih provokacija prema Tajvanu i ugrožavanja regionalnog mira i stabilnosti.

EP je također izrazio zabrinutost zbog kineske unilateralne odluke da otvori nove zračne pravce nad Tajvanskim tjesnacem, naglasivši da sve razmirice između dvije strane trebaju biti riješene na miran način n temelju međunarodnog prava. Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova je usvajanje izvještaja prepoznalo kao jasnu podršku tajvanskoj slobodi i demokraciji.