Tajvan ostaje predan slobodnoj i otvorenoj Indo-pacifičkoj regiji

Tajvan ostaje predan slobodnoj i otvorenoj Indo-pacifičkoj regiji10. rujan 2018.

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen rekla je da će Tajvan nastaviti promovirati mir, stabilnost i prosperitet te nastaviti suradnju s državama koje dijele te vrijednosti kako bi Indo-pacifička regija ostala slobodna i otvorena.

Brze promjene u regiji naglašavaju potrebu za bliskom komunikacijom među ključnim dionicima, rekla je predsjednica dodavši da takva suradnja produbljuje prijateljstvo, jača partnerske odnose i kreira nužne uvjete za učinkovito suočavanje predstojećim izazovima. Tsai je te poruke poslala u vrijeme sastanka sa zastupnicom američkog Kongresa Eddie Bernice Johnson, umirovljenim admiralom Jamesom Stavridisom, bivšim zapovjednikom NATO-a za Europu, te Nadiom Schadlowm, bivšom zamjenicom savjetnika za nacionalnu sigurnost u administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa, održanog u Uredu predsjednice u Taipeiu.

Kako navodi Tsai, Kina intenzivira napore kako bi Tajvanu smanjila internacionalni prostor, što uključuje utjecaj na Istočnoazijski olimpijski odbor kako bi gradu Taichungu oduzeo domaćinstvo Istočnoazijskih igara mladih, pritisak na zrakoplovne kompanije da izmjene internetske stranice u kojima se spominje Tajvan te slanje vojnih zrakoplova da kruže oko otoka. Kina također prijeti miru u Tajvanskom tjesnacu i ozbiljno ugrožava globalnu stabilnost, rekla je tajvanska predsjednica dodavši da njezina vlada odbija povinovati se tim pritiscima te da će nastaviti blisko surađivati sa Sjedinjenim Državama u ostvarenju zajedničkih ciljeva.