Tajvan osudio politički motivirano otkazivanje Istočnoazijskih igara mladih

Tajvan osudio politički motivirano otkazivanje Istočnoazijskih igara mladih30. srpanj 2018.

Ured tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen najstrože je osudio politički motiviran pritisak Kine na Istočnoazijski olimpijski odbor da otkaže Istočnoazijske igre mladih planirane za 2019. u tajvanskom gradu Taichungu. Taj potez predstavlja političko uplitanje u sport, naglasio je Ured, dodavši da su iracionalno ponašanje Kine i pogrešna odluka Odbora duboko žalosni. Kako navodi Ured, sportski događaju pružaju idealnu priliku za komunikaciju i razmjenu među kulturama. Postupci Kine uskratili su to pravo svim mladim natjecateljima koji su se pripremali za Igre, što je neprihvatljivo kako za Tajvance tako i za sve sportske entuzijaste na svijetu.

Otkazivanje Igara u posljednjoj fazi predstavljaju posljednji potez kampanje Pekinga u službi ograničavanje međunarodnog prostora Tajvanu i ustrajanju u njegovu planu vršenja pritiska van političke arene. Ured je stoga pozvao međunarodnu zajednicu da prepozna štetu koju Kina čini stabilnosti, sigurnosti i dobrobiti međunarodnom društvu.

Tajvanska vlada je također snažno osudila kinesko uplitanje u Istočnoazijski olimpijski odbor koji je rezultirao poništavanjem prava Taichungu da bude domaćin Igara, poručivši kako sabotaža koju provodi Peking šteti razvoju sporta na regionalnoj razini zbog stjecanja političkih bodova.