Tajvan razvija vlastite podmornice

Tajvan razvija vlastite podmornice7. kolovoz 2018.

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen je poručila da je razvoj vlastitih oružanih sustava temelj nacionalne obrambene strategije te da će proizvodnja prve tajvanske podmornice igrati ključnu ulogu u tom procesu.

Domaće podmornice ojačat će mornaričke operabilne sposobnosti uz istovremeno jačanje duha oružanih snaga, rekla je Tsai, dodavši da one predstavljaju inovativni pristup vlade da ispuni svoje obveze prema pripadnicima i pripadnicama tajvanskih oružanih snaga, ali i cijele nacije. Tajvanska predsjednica je naglasila da je Tajvan pomorska nacija koja mora biti sposobna nadzirati i štititi svoje pomorske puteve, upozorivši da nedavni događaji u Indo-pacifičkoj regiji i diljem svijeta predstavljaju sve kompleksniju prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Tsai je navela da će Tajvan odgovoriti na te izazove povećavajući nacionalni obrambeni proračun za 2019. godinu za 597,45 milijuna dolara na 346 milijardi dolara, ili na 2,16 posto tajvanskog BDP-a. Ukupno 73,6 milijardi dolara je određeno za projekte koji se tiču domaćih oružanih sustava. Tajvan trenutno posjeduje četiri dizelske podmornice; dvije su kupljene od Nizozemske i koriste se od kraja 1980-ih, dok su druge dvije bivše američke podmornice nabavljene početkom 1970-ih. Prva domaća podmornica trebala bi ući u službu za 10 godina.