Tajvan širi trgovinske veze s Ujedinjenim Kraljevstvom

Tajvan širi trgovinske veze s Ujedinjenim Kraljevstvom2. studeni 2018.

Tajvan će nastojati povećati trgovinsku razmjenu s Ujedinjenim Kraljevstvom, najavila je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen, dodavši da su financijske inovacije, uklanjanje nuklearnih postrojenja i razvoj pametnih gradova samo neka od mnogih područja u kojima obje strane mogu razvijati obostrano korisne partnerske odnose.

Tsai je ove poruke poslala sa sastanka s ministrom trgovine Ujedinjenog Kraljevstva Georgeom Hollingberyjem u Uredu predsjednice u Taipeiu. Hollingbery je Tajvan posjetio zajedno s povjerenicom za trgovinu s Azijsko-pacifičkom regijom Natalie Black i drugim dužnosnicima Ministarstva trgovine koji su ondje prisustvovali 21. godišnjim trgovinskim razgovorima između Tajvana i Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako je navela Tsai, predstavnici Tajvana i Ujedinjenog Kraljevstva međusobno se često posjećuju te su tijekom protekle dvije godine mnoge delegacije iz članica Commonwealtha posjetile Tajvan spremne ojačati postojeće trgovinske veze. Trgovinska razmjena između Tajvana i Ujedinjenog Kraljevstva u 2017. godini je iznosila 5,75 milijardi dolara. Ujedinjeno Kraljevstvo je vodeća tajvanska investicijska destinacija u Europi, treći po redu tajvanski trgovinski partner u Europskoj uniji i peti izvor stranih investicija.