Tsai poziva Europu u obranu globalnog poretka

Tsai poziva Europu u obranu globalnog poretka5. rujan 2018.

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen pozvala je europske države da podrže Tajvan u jeku kineskih pritisaka usmjerenih protiv tajvanske demokracije, ekonomije i diplomacije. Uspon Kine ubrzano mijenja međunarodni poredak temeljen na pravilima koji je bio na snazi u istočnoj Aziji nakon Drugog svjetskog rata. „Liberalni demokratski poredak može opstati samo ako države koje ga podržavaju, uključujući naše europske partnere, rade zajednički za opće dobro“, dodala je Tsai.

Predsjednica je poruke plasirala ranije snimljenim govorom tijekom seminara održanog u Europskom parlamentu u Bruxellesu kojega je organizirala Europska federacija tajvanskih udruga. Forum je nazvan „Kineski faktor: otpor je uzaludan? – Tajvan kao studija slučaja“, a prisustvovali su mu članovi parlamenta i znanstvenici.

Otkako je Kina od 2016. ubrzala mjere usmjerene prema narušavanju povjerenja tajvanskog stanovništva u demokratske institucije i destabilizaciji ekonomije, razarajući status quo koji je održavao mir preko Tajvanskog tjesnaca tijekom posljednjeg desetljeća, „naša odlučnost da će sloboda i demokracija, a ne strah, odrediti budućnost 23 milijuna tajvanskih stanovnika samo ojačala“, istaknula je Tsai. Kako navodi tajvanska predsjednica, Kina prisiljava države da izabere stranu istovremeno promovirajući alternativni globalni poredak baziran na svojim potrebama i interesima. Iako nije jedini koji se suočava s tom situacijom, Tajvan je na prvoj liniji udara iz Pekinga, rekla je Tsai dodavši da njezina zemlja ostaje otporna i odlučna očuvati svoju demokraciju. Predsjednica je zahvalila Europskom parlamentu za njegovu dugogodišnju podršku Tajvanu i naporima za jačanjem bilateralnih trgovinskih odnosa i suradnje.