Unatoč pritisku Kine, Tajvan se neće odreći svog suvereniteta

Unatoč pritisku Kine, Tajvan se neće odreći svog suvereniteta25. srpanj 2018.

Tajvan se nikada neće odreći svog suvereniteta u zamjenu za iluzorni mir niti će 23 milijuna njegovih građana ikada dopustiti da njihovu sudbinu odredi druga strana Tajvanskog tjesnaca, rekao je tajvanski ministar za odnose s Kinom Chen Ming-tong. U sklopu nedavnih promjena vlada je voljna promisliti o budućoj interakciji preko Tajvanskog tjesnaca s većim naglaskom na otvoreni pristup i fleksibilnu politiku uz istovremenu primjenu pragmatične komunikacije i dijaloga, rekao je Chen. No Kina mora prestati s izjavama i djelovanjem koji štete Tajvanu i obuzdati unutarnje faktore koji štete pozitivnom razvoju, dodao je Chen na međunarodnoj konferenciji o prilikama i izazovima odnosa preko Tajvanskog tjesnaca održanoj u Washingtonu.

Kako je naveo Chen, od kada je predsjednica Tsai Ing-wen preuzela dužnost u svibnju 2016. vlada je uporno vodila odnose preko tjesnaca na pragmatičan način i u skladu s Ustavom Republike Kine. Tsai poštuje povijesnu činjenicu vezanu uz razgovore između Taipeia i Pekinga 1992, kao i zajedničku izjavu o traženju komplementarnog stava uz istovremeno uvažavanje razlika kako bi se promovirao miran i stabilan razvoj između dvije strane, rekao je Chen. Politika tajvanske predsjednice vezana uz odnose preko tjesnaca u skladu je s glavnim interesima svih strana u regiji, rekao je Chen dodavši je to ispravan i izvediv put koji koristi miru, stabilnosti i prosperitetu istočne Azije, što su vitalni faktori u očuvanju mira na globalnoj razini.

Chen je rekao kako je Tsai potvrdila te stavove u intervjuu za France-Presse u lipnju 2018. kada je rekla da je Tajvan bio otok koji se uvijek prilagođavao promjenama pod raznim vladarima tijekom stoljeća. Tajvan je prošao tranziciju kroz nenasilnu revoluciju od autoritarizma do demokracije u kojoj etničke grupe harmonično koegzistiraju i zajednički tvore njegove vrijednosti. S druge strane, kineski model je privukao pažnju svijeta zbog svojih ekonomskih postignuća, ali mu nedostaje institucionalnih sredstava da uvaži stav javnosti i prema njoj ima odgovornost. To ga čini neuspješnim u zadovoljavanju rastućih potreba kineskih građana za boljim životnim uvjetima i ravnomjernim razvojem, rekao je Chen. Kina također koristi čvrstu moć kako bi izvozila svoju ideologiju i utjecala na donošenje političkih odluka pojedinih država. Trenutni odnosi preko Tajvanskog tjesnaca obilježeni su kineskim negiranjem postojanja Republike Kine, njezinim takozvanim načelom jedne Kine i naporima usmjerenim k ograničavanju pristupa Tajvana međunarodnom prostoru, rekao je Chen, dodavši da takva politika rezultira eskalaciji neprijateljstva između dvije strane. Unatoč tim izazovima, Tajvan će biti još odlučniji u suradnji sa svijetom. Tajvanska vlada je stoga vrlo zahvalna za podršku međunarodne zajednice, a posebice Sjedinjenih Država, zaključio je Chen.